woensdag 20 februari 2013

Les 3



Sali, die woont samen met haar vader, moeder en twee broertjes in Nederland. Haar vader heeft een baan bij de brandweer. Haar moeder die heeft geen baan, maar toch werkt ze. Ze doet namelijk thuis alles regelen. Ze doet ervoor zorgen dat de boodschappen worden gedaan, ze doet poetsen, ze doet de was en vouwt deze weer op en ze kookt.
De moeder en vader van Sali hebben vaak en lang erover gesproken, de vader van Sali vindt het namelijk niets dat de moeder niet werkt. Maar de moeder van Sali denkt hier anders over. Ze wil graag voor de kinderen zorgen en dat kan niet als ze een baan heeft. De moeder van Sali heeft dus een ander motief om te werken dan de vader van Sali. De vader van Sali die werkt omdat hij graag contacten heeft met andere mensen (zijn collega’s) en omdat hij geld wil krijgen, zijn loon.  We noemen dit arbeidsmotieven.

Opdracht 1)       Omschrijf in eigen woorden het begrip arbeidsmotieven.

Opdracht 2)       Bekijk het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=kJBIg7WB34M en schrijf op wat jij denkt wat met dit filmpje bedoeld wordt.

De werkgever van Sali haar vader, moet ervoor zorgen dat er goede arbeidsomstandigheden zijn. Hij
moet ervoor zorgen dat er veilig en gezond gewerkt kan worden. Dit staat in de wet geregeld. De wet die dit regelt, noemen we de Arbo-wet, dat staat voor de arbeidsomstandigheden wet.

Opdracht 3 B)    Schrijf van alle woorden die je niet kent, de betekenis op.
Opdracht 3 C)    Schrijf nu in eigen woorden op wat de Arbo is.

Hoe een bedrijf de Arbo-wet regelt, verschilt per bedrijf. Er zijn ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en die tegen betaling voor jouw alles regelen. Zie dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3_URVZ5SKc8 .

Een aantal jaar geleden toen werd de moeder van Sali erg ziek. Hierdoor moest de vader van Sali minder gaan werken, want de moeder van Sali kon niet meer alles thuis doen. Sali was toen nog te jong om alles zelf te regelen. Door de beslissing van de vader van Sali, had het gezin minder geld en daardoor…

Opdracht 4)       Vul bovenstaande zin zelf aan. Wat denk jij dat op de puntjes moet worden ingevuld?

Opdracht 5)       Waar heeft het volgende plaatje mee te  maken? http://gewoonarbo.punt.nl/_files/2010-03-20/funny-sign-cartoon.jpg

Opdracht 6 A)   Lees het volgende artikel.
Opdracht 6 B)    Wat is vrijwilligerswerk?
Opdracht 6 C)    Als je naar de grafiek kijkt, welke conclusie kun je daar dan uithalen over vrijwilligerswerk?




Tijdens de economieles, krijgt de groep uitleg over de arbeidsmarkt. Hun docent verteld hen dat dit een plek is waar mensen die arbeid (werk) zoeken en bedrijven die mensen zoeken elkaar kunnen helpen.
De mensen die arbeid (werk) zoeken, noemen we de beroepsbevolking. Dit is iedereen tussen de 15 en 65 jaar die betaald werk doet of ernaar op zoek is.
De bedrijven die mensen zoeken, noemen we de werkgelegenheid. Alle bezette (mensen die al werk hebben) en onbezette (de vacatures) arbeidsplaatsen bij elkaar.
Kort samengevat moet je het volgende onthouden zegt hun docent:

Beroepsbevolking:
Aanbod van arbeid.
Werkgelegenheid:
Vraag naar arbeid.



Opdracht 7 )      Lees het volgende artikel. Omschrijf in eigen woorden waar het artikel over gaat.

De docent van de groep begint te vertellen wat er aan hand is bij werkloosheid. Dan is er een overschot op de arbeidsmarkt:
-          Dan zijn er een heleboel mensen die kunnen en willen werken, maar er zijn geen banen voor deze mensen.
-          Hierbij is de vraag naar arbeid kleiner dan het aanbod.
-          De arbeidsvoorwaarden die worden dan niet beter, ze kunnen zelf slechter worden.
Bij een tekort op de arbeidsmarkt:
-          Is de vraag naar arbeid groter dan het aanbod.
-          Dan moeten werkgevers hun best doen om werknemers te vinden. Dan kunnen ze ervoor kiezen om hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Opdracht 8)       Die docent van de groep heeft het over arbeidsvoorwaarden, maar wat is dat eigenlijk?

Opdracht 9)       Waarom verbeteren de arbeidsvoorwaarden bij een tekort op de arbeidsmarkt?
Opdracht 10)     Waarom verslechteren de arbeidsvoorwaarden bij een overschot op de arbeidsmarkt?



Opdracht 11)     Bekijk het volgende filmpje over werkloosheid: http://www.youtube.com/watch?v=LhsmM28iE_I. Beantwoord de volgende vragen:
-          Hoe zit het met de werkloosheid in Nederland? (volgens het filmpje)
-          Wat heb je aan een uitzendbureau?
-          Als je werkloos bent, op welke 3 manieren zou je dan aan werk kunnen komen? (volgens het filmpje)

Opdracht 12)     Gebruik de volgende tabel en beantwoord de volgende vragen:
Opdracht 12 A) Met hoeveel personen is het aanbod van arbeid gemiddeld per jaar gestegen tussen 2006 en 2012?
Opdracht 12 B) Waar groeit het aanbod van arbeid het hardst, onder mannen of vrouwen? Waar zie je dat aan?


De ouders van Rayan, die werken allebei. Maar ze hebben erg veel moeite moeten doen om een baan te vinden. Omdat ze uit Koeweit komen, wilde niet elke baas hun aannemen. Volgens de wet mag dit natuurlijk niet, maar in de praktijk gebeurt dit erg veel. De baas van een bedrijf heeft het liefste gewoon een Nederlander en geen allochtoon. Ook komt het vaak voor dat allochtonen nog niet of nog niet goed de Nederlandse taal spreken, dat is ook een reden voor bedrijven om iemand niet aan te nemen. En heel soms kan het voorkomen dat het diploma dat je in het buitenland behaald hebt, niet in Nederland erkent wordt. Dus dat je in Koeweit bijvoorbeeld hartchirurg bent en in Nederland kun je dit niet zijn omdat je diploma niet geldig is.
De vader van Rayan was geen hartchirurg,maar hij was wel een chemicus. Maar in Nederland werd zijn diploma niet erkend, hierdoor was het voor hem niet mogelijk om hier het zelfde beroep uit te oefenen. Hij heeft moeten zoeken naar een andere baan.

Opdracht 13)     Lees het volgende artikel: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/17/scp-uitzendbureaus-discrimineren-allochtonen/. Beschrijf in eigen woorden waar het artikel over gaat.

De moeder van Rayan die heeft ook veel moeite moeten doen om een baan te vinden. Niet alleen omdat ze een allochtoon is, maar ook omdat ze een vrouw is.
Er mag eigenlijk geen verschil worden gemaakt tussen mannen en vrouwen, maar dit gebeurt toch nog steeds. Vrouwen die krijgen nog steeds minder betaald dan mannen.
Ook zie je dat vrouwen minder werken dan mannen, maar dit is meestal hun eigen keuzen omdat ze voor hun kinderen willen zorgen en dus minder uren beschikbaar hebben om te werken.

Opdracht 14)     Onze toekomstige koningin Maxima, die wil graag iets over dit onderwerp kwijt: http://www.nrc.nl/carriere/2013/02/15/maxima-vrouw-kom-in-actie/. Maak een korte samenvatting van het artikel en vertel wat koningin Maxima belangrijk vindt.












Opdracht 15 A) Ga naar deze site: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/B6B9527F-64CF-41B7-8869-9266D9C76D27/0/pb12n006.pdf en scroll naar pagina 2. Bekijk de grafiek en beantwoord onderstaande vragen.
Opdracht 15 B) Is in deze periode voor werklozen de kans op een baan gestegen of gedaald?
Opdracht 15 C) Is de kans op een baan voor de werkloze in de 3 groepen in gelijke mate veranderd?
Opdracht 15 D) Geef een oorzaak van de speciale positie van allochtonen op de arbeidsmarkt.

Les 2



Sali, Karin, Bart, Kevin en Rayan gaan tijdens de meivakantie werken. Dit doen ze omdat ze in de zomervakantie met z’n allen op vakantie willen gaan en ze op dit moment nog niet genoeg geld hiervoor hebben. Met een vakantiebaantje van 2 weken hopen ze genoeg geld binnen te halen om tijdens de zomervakantie naar Sunny Beach te gaan.
Ze zoeken elk een ander bedrijf waar ze administratief werk gaan doen. Via een uitzendbureau vinden ze alle vijf werk.



Opdracht 1)       Gebruik deze site: http://www.scholierenwerk.nl/ Vul de gegevens in en zoek voor ze alle vijf een ander bedrijf waar ze kunnen gaan werken.

Via het uitzendbureau krijgen ze een arbeidsovereenkomst dat ze moeten ondertekenen. Voordat ze dit doen, lezen de arbeidsovereenkomst door en kijken ze naar de arbeidsvoorwaarden.  Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is dat de werknemer zijn werk moet doen en de werkgever dat hij loon moet betalen. Voordat ze het hebben ondertekend, willen ze graag wat meer informatie over wat er allemaal in de overeenkomst staat.

Opdracht 2)       Bekijk het volgende filmpje en schrijf voor jezelf de belangrijkste begrippen op.

Opdracht 3)       Hier vind je de overeenkomst. Zoek van de volgende woorden de betekenis op:
-          Proeftijd;
-          Artikel 8, met behoud van salaris;
-          Arbeidsongeschiktheid;
-          Opzegtermijn.
-          Zoek ook van andere begrippen die je niet kent, de betekenis op.

Het contract van de groep is voor een bepaalde tijd, namelijk voor 2 weken. Dit betekent dat na 2 weken het contract  is afgelopen.

Nadat de groep genoeg weet over de arbeidsovereenkomst ondertekenen ze allemaal het contract. Ze gaan in de vakantie bij verschillende bedrijven werken, zodat ze tijdens de zomervakantie naar Sunny Beach kunnen gaan.
Zodra de groep thuis komt, vertellen ze dit tegen hun ouders, bijna alle ouders zijn blij voor ze, maar de moeder van Karin vindt het maar niets. Zij wilde in de meivakantie met het gezin op vakantie, maar nu heeft haar dochter een contract ondertekend en kunnen ze dus niet weg gaan. Of kan dit wel?
De moeder van Karin gaat het uitzoeken. Want ze wilt heel graag met haar gezin op vakantie gaan.

Opdracht 4)       Waar denk jij dat de moeder van Karin haar antwoord kan vinden?
Opdracht 5)       Kan ze nog iets aan het contract doen?

 Na thuis wat research te hebben gedaan, komt Kevin erachter dat er een fout in het contract staat. Hij heeft namelijk een cao gevonden waarin staat dat ze recht hebben op minimumloon en niet op het minimum jeugdloon zoals staat afgesproken in hun contract.

Opdracht 6)       Bekijk het volgende filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=kgBkvHwnFUg  en beschrijf wat een cao is.

De groep heeft van dit iets geleerd. Voordat je een contract ondertekend, moet je altijd goed kijken of er een cao is, want de arbeidsvoorwaarden in een arbeidsovereenkomst, die moeten minimaal gelijk zijn aan de wet en aan de cao die al bestaat.
Als een overeenkomst minder biedt dan de wet of cao, dan mag dit niet.

Opdracht 7)       Hoe denk je dat je aan informatie over een cao komt?

Opdracht 8 A)   Bekijk het volgende artikel uit de cao voor ambulancezorg. http://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/943/boek/50/onregelmatigheidstoeslag.html
Opdracht 8 B)    Waarom is er in de ambulancezorg onregelmatigheidstoeslag ingevoerd?
Opdracht 8 C)    Jan is ambulancechauffeur. In week 41 werkt hij woensdag tot en met zondag van 17.00 ’s middags tot 01.00 uur ’s nachts. Hoeveel onregelmatigheidstoeslag ontvangt hij in deze week? Vul daarvoor het volgende schema is:

Dag
Aantal uren met toeslag
Toeslag per uur
Toeslag
Woensdag







Donderdag







Vrijdag







Zaterdag







Zondag





















Rayan, Sali en Bart werken doordeweeks al bij een supermarkt. Bart en Rayan zijn vakkenvullers en Sali die werkt achter de kassa. De manager van de supermarkt, die verdient meer geld dan Bart, Rayan en Sali.

Opdracht 9)       Hoe komt het dat de manager meer loon krijgt?

Opdracht 10)     Bekijk onderstaande tabel. De manager, begon 10 jaar geleden bij deze supermarkt te werken. Hij was toen vakkenvuller en begon op de laagste trede. Hij is in het bedrijf door gegroeid tot een manager/bedrijfsleider. Op welke trede en welke loonschaal zit hij nu?




Opdracht 11)     Bereken het verschil in loon, van 10 jaar geleden en nu.

Bruto-lonen per 4 weken ( 2013, geldig vanaf 21 jaar), uitgaand van 36 uur per week.
Trede
Vakkenvuller / caissière
Afdeling medewerker
Countermedewerker
Bedrijfsleider
1
€ 1.000
€ 1.025
€ 1.050
€ 2.100
2
€ 1.050
€ 1.075
€ 1.100
€ 2.165
3
€ 1.100
€ 1.125
€ 1.150
€ 2.230
4
€ 1.150
€ 1.175
€ 1.200
€ 2.295
5
€ 1.200
€ 1.225
€ 1.250
€ 2.360
6
€ 1.250
€ 1.275
€ 1.300
€ 2.408
7
€ 1.300
€ 1.325
€ 1.350
€ 2.456
8
€ 1.350
€ 1.375
€ 1.400
€ 2.504
9
€ 1.400
€ 1.425
€ 1.450
€ 2.552
10
€ 1.450
€ 1.475
€ 1.500
€ 2.600
11
-
-
€ 1.550
€ 2.635